website EUHet Leuvense Amplexor bouwde de nieuwe site voor het Europees Jaar voor ontwikkeling. EuropeAid, het directoraat-generaal Internationale Samenwerking en Ontwikkeling van de Europese Commissie, viert het ‘Europees Jaar voor ontwikkeling’ met die nieuwe website, europa.eu/eyd2015.

Amplexor en EuropeAid werkten in het verleden al nauw samen voor de bouw van capacity4dev.eu. Dat is het belangrijkste online platform van de Europese Commissie om kennis te delen over ontwikkeling en internationale samenwerking.

In 2014 kreeg Amplexor van EuropeAid de opdracht om een website te bouwen voor het ‘Europees Jaar voor ontwikkeling’. De EU wijdt 2015 aan ontwikkelingssamenwerking om het belang van het internationale ontwikkelingsbeleid en de rol van de EU en haar lidstaten daarin te benadrukken. Via de nieuw ontwikkelde website wil EuropeAid haar bezoekers informeren over het ontwikkelingsbeleid van alle Europese lidstaten. De website europa.eu/eyd2015 richt zich naar een breed publiek. Voorkennis is niet noodzakelijk om de aangeboden informatie te begrijpen. Wie op zoek is naar diepgaandere informatie over de verschillende topics, wordt doorverwezen naar rapporten, artikels of andere websites over ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast vindt de bezoeker er een overzicht van evenementen, vacatures, partners en verhalen.

Amplexor bouwde een aantrekkelijke, jonge en levendige website, waarop alle partners (de Commissie, de lidstaten en niet-gouvernementele organisaties) kunnen communiceren over het Europees Jaar van ontwikkeling. “Een belangrijke vereiste voor de nieuwe website was dus de toegang voor de vertegenwoordigers van onder meer alle lidstaten van de EU”, zegt Maarten Segers, Drupal Consultant bij Amplexor. “Zij moeten op een gebruiksvriendelijke manier content online kunnen zetten. Als CMS-platform opteerden we voor Drupal, omwille van de integratiemogelijkheden met het reeds bestaande capacity4dev-platform van EuropeAid, dat ook in Drupal is gebouwd. De partners kunnen nu zeer makkelijk content van het ene platform op het andere publiceren. Voor de eindbezoekers van de EYD-website kozen we voor een goed gestructureerde weergave zonder al te complexe functies waardoor bezoekers eenvoudig informatie kunnen terugvinden.”

De publieke website is meertalig: de content is beschikbaar in alle 23 officiële EU-talen. Daarnaast is de website uitgerust met een kalender die op verschillende manieren kan gefilterd worden: per land, taal en thema. Ook aan een responsive design is gedacht: europa.eu/eyd2015 consulteren kan van op alle mobiele toestellen in aangepaste vorm.

“Naast de strakke timing waren er een aantal uitdagingen gerelateerd aan het asymmetrische aspect van de site doorheen de 23 talen”, stelt Segers. “We moesten ervoor zorgen dat in alle talen voldoende relevante inhoud kon getoond worden, en dat zoeken doorheen alle talen mogelijk is.”

Amplexor was verantwoordelijk voor de functionele analyse, wireframes, visueel ontwerp, de technische ontwikkeling en implementatie van de website, support en onderhoud.