In krantenwinkel ’t Winkeltje aan de Tiensestraat in Leuven dook er dinsdag vals geld op. Het briefje van 50 euro werd door een onbekende klant in de winkel uitgegeven en later uitgekeerd aan een 21-jarige man uit Leuven. Het is het tweede incident met vals geld in Leuven in evenveel dagen. 

Het was deze laatste die vaststelde dat het om vals geld ging  en de politie verwittigde. Dit jaar heeft de politie van Leuven al 22 processen-verbaal opgesteld met betrekking tot de uitgifte van vals geld. Gisteren gaf een onbekende nog een vals briefje uit bij patissier Dirk aan de Koning Albertlaan in Kessel-Lo. Vooral briefjes van 50 euro zijn populair onder valsemunters, maar ook briefjes van 100 euro zijn in omloop zoals eerder deze week bleek bij de patissier.

Voelen, kantelen en bekijken

De daders doen vaak kleine aankopen met grotere coupures om op die manier zo veel mogelijk echt wisselgeld te cashen. “Vals geld kan herkend worden door het te voelen, te kantelen en goed te bekijken. Er zijn ook verschillende technische hulpmiddelen op de markt om vals van echt geld te onderscheiden. Het wordt aangeraden om steeds de politie te verwittigen wanneer iemand vals geld in handen krijgt”, aldus nog Nicolas Del Piero van de Leuvense politie.