Alken-Maes kan niet beletten dat Bosteels in Leuvense handen komt

karmelietEen verzoek van brouwer Alken-Maes om de overname van brouwerij Bosteels door AB InBev te schorsen werd afgewezen door de mededingingsautoriteit. De speciaalbieren Karmeliet en Kwak komen wel degelijk in handen van de Leuvense brouwer.

In september kondigde AB InBev de overname aan van Bosteels, de brouwerij van de speciaalbieren Tripel Karmeliet, Kwak en Deus. Alken-Maes stapte naar de mededingingsautoriteit en argumenteerde dat de overname beschouwd moet worden als misbruik van machtspositie door AB InBev.

Met name het verwerven van het merk Karmeliet zou de al sterke machtspositie van AB InBev op de cafémarkt aanzienlijk versterken, argumenteerde Alken-Maes. De brouwer vroeg om een voorlopige schorsing van de overname.

Het ging om een ongewoon verzoek, stelde Jacques Steenbergen, voorzitter van het mededingingscollege. Met een omzet van 15 miljoen euro voor Bosteels is de drempel voor het concentratietoezicht niet overschreden. Maar Alken-Maes wees op de uitzonderlijke machtspositie van AB InBev. Het mededingingscollege van de Belgische mededingingsautoriteit heeft het verzoek tot schorsen afgewezen.

“Op het eerste zicht lijkt het niet dat de overname van Tripel Karmeliet de positie van AB InBev spectaculair zou versterken”, zegt Steenbergen. Het gaat uiteindelijk om kleine volumes, en alle speciaalbieren en dus ook Karmeliet hebben vandaag al toegang tot de cafés van AB InBev.

“De overname verandert dus niet zo heel veel”, stelt Steenbergen. Het ging om een vraag tot voorlopige maatregelen door Alken-Maes die werd afgewezen. Een uitspraak ten gronde over de overname volgt later. Met de overname van de brouwer uit Buggenhout mikt de Leuvense bierreus op de groeiende markt van speciaalbieren.