alexianenAlexianen Zorggroep Tienen kreeg de internationaal erkende accreditatie van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het label staat garant voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

De psychiatrische kliniek Alexianen Tienen kreeg de NIAZ-Qmentum-accreditatie samen met twee Nederlandse ziekenhuizen. De kliniek, die onderdeel is van de groep Broeders van Liefde, is daarmee de eerste instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen die de accreditatie krijgt.

“Er werden meer dan zeshonderd criteria onderzocht, gericht op de doelgroepgerichtheid, de toegankelijkheid en de veiligheid van de zorg, de arbeidsomstandigheden, een cliëntgerichte zorgverlening, effectiviteit en efficiëntie”, zegt algemeen directeur Gust Rector. “Voor alle criteria haalden we voortreffelijke resultaten.”

Het behalen van de accreditatie betekent niet  dat de organisatie nu op haar lauweren zal rusten. “Kwaliteitsvolle zorg leveren is een continu verbeterproces”, zegt Rector. “Een uitgewerkt meldingssysteem voor incidenten, een goed uitgebouwd documentbeheersysteem en een uitgekiend vormings- en trainingsprogramma voor onze medewerkers moeten daartoe bijdragen.”

“Dit label is de bevestiging van de expertise die het team dagelijks inzet. We kunnen dit enkel toejuichen en hen feliciteren. Met de steun van de raad van bestuur streven de zorgorganisaties van de groep Broeders van Liefde op diverse domeinen naar de meest kwaliteitsvolle zorg.

Ook Koen Oosterlinck, gedelegeerd bestuurder van de groep Broeders van Liefde, is blij met de erkenning: “We bedanken alle medewerkers die dit mogelijk maakten. Deze accreditatie zullen we nu ook verder uitrollen in onze andere voorzieningen. Maar doorheen alle processen blijven we, zoals altijd, gevoelig voor de zorgrelatie met elke patiënt.”

De Alexianen Zorggroep Tienen is actief in de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Het omvat de psychiatrische kliniek Alexianen Tienen, de vzw Hestia en de twee woonzorgcentra Sint-Alexius en Huize Nazareth.