AkzoNobel start in Nederland en België met een proefproject voor het recycleren van verf. Het bedrijf wil daarmee voorkomen dat jaarlijks honderdduizenden liters ongebruikte verf in de verbrandingsoven verdwijnen. In België wordt samengewerkt met de intercommunales voor afvalverwerking in de regio Leuven.

Ongebruikte verf wordt ingezameld en getest op onder meer kwaliteit. Nadien wordt het product via kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties beschikbaar gesteld voor onder meer armere gezinnen, buurthuizen, sportclubs en andere lokale maatschappelijke projecten.

Het hergebruik van verf is niet nieuw. Het gebeurt al jaren in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer dertig procent van de ingezamelde verf is volgens AkzoNobel geschikt voor hergebruik. De verf kan ook gebruikt worden om de helft of een kwart van een potje verf aan te vullen.

Dat er meer verf zou worden hergebruikt, betekent volgens het bedrijf niet dat het beduidend minder verf zal kunnen verkopen. De impact zal gering zijn, stelt een woordvoerder van AkzoNobel.

In Nederland wordt samenwerking uitgebouwd met vijf steden. In België wordt samengewerkt met de intercommunales afvalverwerking in de regio Leuven en de Kempen.