Akkoord over afvloeiingen bij Makro in Machelen en Sint-Pieters-Leeuw

makromachelenVakbonden en directie bij Makro en Metro, waar 505 banen op de helling staan door een herstructurering, hebben een akkoord bereikt om brugpensioen op 55 jaar in te voeren. Dat moet het aantal naakte ontslagen bij de winkelketen vermijden. In de twee Vlaams-Brabantse vestigingen van Makro in Sint-Pieters-Leeuw en Machelen komt een deel van de 133 getroffen werknemers in aanmerking.

De federale overheidsdienst Werkgelegenheid moet wel nog het licht op groen zetten om werknemers op 55 jaar op brugpensioen te laten gaan. Bij onderhandelingen wordt nog altijd het woord brugpensioen in de mond genomen maar eigenlijk werd dat vervangen door het huidige stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (swt).

“Het dossier wordt opgemaakt. De aanvraag zal worden ingediend”, zegt  Makro-woordvoerster Julie Stordiau. Volgens de bediendenbond CNE komen 367 werknemers van Makro in aanmerking om in het huidige akkoord vervroegd te vertrekken. Myriam Nevelsteen, LBC-secretaris, erkent dat 55 jaar vrij jong is. “Het was kiezen tussen de pest en de cholera. Moet je kiezen voor naakte ontslagen van relatief jonge mensen met leningen en kinderen of voor swt op 55? Dat is een heel moeilijke discussie.”

Makro en Metro kondigden in juni een herstructureringsplan aan waarbij ze een totaal nieuwe commerciële strategie gaan volgen.