Na een procedureslag van goed 10 jaar is het zo goed als zeker dat er geen afvalverbrandingsoven komt aan Kampenhout-Sas. Het actiecomité haalt opgelucht adem.

Na een tien jaar durende procedureslag is de komst van een afvalverbrandingsoven naar Kampenhout-Sas onwaarschijnlijk dan ooit. De Raad van State bekrachtigde het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) dat afvalverwerking daar verbiedt.

Geen beroepsmogelijkheid 

Initiatiefnemer Recover Energy uit Kampenhout meende dat het PRUP onwettig was. “We zijn opgelucht dat de beslissing eindelijk gevallen is. Het leek er al op dat de verbrandingsoven er niet zou komen. Maar omdat er nu geen beroepsmogelijkheid meer is zijn we echt zeker” zegt Bert François (foto) van actiecomité Kampenhout-Sas ademt. “We hebben lang actie gevoerd maar de laatste jaren konden wij niet veel verschil meer maken. De rechtspraak vond plaats achter de schermen. Daarbij had Recover Energy een gerenommeerd advocatebureau onder de arm genomen. Wij hadden niet de financiële middelen om hier juridisch tegenin te gaan. Het was dus de rechtspraak afwachten en hopen dat de rechter onze mening deelde.”

25.500 bezwaarschriften 

Recover Energy heeft wel nog een beroepsprocedure lopen tegen de weigering van hun bouwaanvraag. Maar nu de “basis” voor verwerking van afval nu definitief weg is gaat dit slechts om een procedurele afhandeling. Sinds Recover Energy in april 2008 haar plannen voor een energiecentrale voor de jaarlijkse verwerking van 150.000 ton afval voorstelde, was er enorm veel protest tegen het project. Inwoners van Kampenhout en vooral Haacht en Boortmeerbeek dienden samen maar liefst 25.500 bezwaarschriften in.