Afvalbedrijf Intradura lanceert, in samenwerking met negentien gemeenten in de regio Halle-Vilvoorde, een campagne om het aantal sigarettenpeuken op straat terug te dringen.

Afvalbedrijf Intradura zet samen met de negentien gemeentebesturen in de regio Halle-Vilvoorde verschillende acties op poten om het aantal sigarettenpeuken op straat terug te dringen. Het bedrijf wil duidelijk maken dat sigarettenpeuken minder onschuldig zijn dan ze lijken. “Rokers zijn er zich niet van bewust maar een peuk vervuilt maar liefst 500 liter water”, zegt Inge D’Hoe, deskundige afvalpreventie bij Intradura. “Bovendien is het voor de afvalopruimers ook een ellende om al die peuken, met een grijpertje, stuk voor stuk op te rapen. Dat kost de gemeentebesturen handenvol geld.”

Pocketasbak 

Om mensen te stimuleren hun sigarettenpeuken niet op de grond te gooien, lanceert Intradura een gratis pocketasbak. De 12.000 asbakken zullen verdeeld worden in zeventig krantenwinkels om zo rokers een alternatief aan te bieden. “Overal asbakken plaatsen is ook niet haalbaar. Een peuk brandt en ruikt slecht. En die stop je dus ook niet in je broekzak als er geen vuilnisbak in de buurt is. De deelnemende krantenwinkels reageerden alvast heel positief. Niet onlogisch want zij zien voor hun deur ook vaak sigarettenpeuken liggen” zegt D’Hoe.

Hier begint de zee

In de deelnemende gemeentes zal de slogan ‘Hier begint de zee’ terug te vinden zijn aan rioolputjes in de buurt van stations of cafés. Zo willen de gemeentebesturen rokers sensibiliseren om geen peuken meer op de grond of in de rioolputjes te gooien. Want ook dat laatste is enorm schadelijk voor het milieu. Daarnaast doet de campagne ook verschillende festivals aan. “Een promotieteam in peukenpak gaat deze zomer verschillende evenementen afschuimen. Zo gaan we naar Strapatzen in Ternat en naar het Vijverfestival in Dilbeek. Zaterdag startten we al met de campagne in Wemmel waar de wedstrijd België-Engeland werd uitgezonden” klinkt het nog bij Intradura.