Afritten van autowegen in Vlaams-Brabant zijn filekoningen

brusselse ring

Vlaams-Brabant is koploper op het vlak van meest filegevoelige afritten in Vlaanderen. Een trieste eer die ondernemingen dagelijks urenlang vertraagd of stilstaand verkeer kost. Vooral het Pajottenland is een gesel voor de bedrijven met drie blackpoints langs de E40, de E19/R0 en de E429 in respectievelijk Affligem, Halle en Lembeek.

De fileproblematiek aan de afritten van autowegen in Vlaanderen werd voor het eerst volledig in kaart gebracht. Het Verkeerscentrum Vlaanderen bestudeerde tussen juli 2014 en juni 2015 de vierhonderd afritten in het Vlaamse Gewest. Dat leverde een lijst op van de tachtig meest filegevoelige afritten.

De lijst wordt aangevoerd door Aalst op de E40 richting Brussel. De vier andere plaatsen in de top vijf worden ingenomen door Vlaams-Brabant. Op de E40 in Affligem richting Gent staat elke dag gemiddeld 70 minuten file. In Halle langs de E19 en de Brusselse buitenring R0 is het dagelijks 53 minuten aanschuiven geblazen.

Nog in Halle maar dan in deelgemeente Lembeek bedraagt het dagelijkse fileleed 52 minuten per dag aan de E429 richting Henegouwen. De top vijf wordt vervolledigd door Groenendaal, gehucht van Hoeilaart. Aan de Brusselse binnenring R0 bedraagt de dagelijkse wachttijd 49 minuten.

Aan deze afritten is het niet alleen filerijden. Ze veroorzaken ook grote onveiligheid op de autowegen omdat de doorstroming afgeremd wordt. De Vlaamse overheid wil de infrastructuur van de blackpoints onder de loep nemen. Een van de maatregelen is een volledige herinrichting. In Geel-West (Antwerpen) en Beernem (West-Vlaanderen) leverde dat behoorlijke resultaten op.

Een tussentijdse oplossing bieden filewaarschuwingen met dynamische verkeersborden. Zo worden automobilisten verwittigd dat er afritten met fileterugslag op de autoweg op komst zijn. Dat is nu al het geval op de E40 richting Brussel in Ternat en langs de E19 in Halle.