Het gemeentebestuur van Zaventem en het actiecomité Nossegem Leeft gaan in beroep tegen de provinciale vergunning voor een megacarwash. De onderneming PVG Projects zou op de site tot duizend auto’s per dag willen wassen. 

De gemeente weigerde een tijd terug de aanvraag voor de bouw van een megacarwash langs de Leuvensesteenweg omdat deze volgens het gemeentebestuur en de buren voor heel wat overlast zou zorgen. Maar de provincie besliste daar enkele weken geleden anders over. “Er zijn voldoende argumenten om de aanvrager zowel een bouw- als milieuvergunning te geven” sprak de deputatie.

Actie tijdens gemeenteraad 

In de weken na de provinciale goedkeuring bleef het stil op het gemeentehuis. Daarom trok een twintigtal leden van actiecomité Nossegem Leeft met spandoeken naar de gemeenteraad. “Wij hadden al een tijdje geleden beslist om in beroep te gaan tegen de beslissing van de provincie”, zegt Dirk Vandenboer van het actiecomité. “De bouwvergunning vechten we bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen aan, de milieuvergunning bij de Raad van State.”

Schepencollege ook in beroep 

Het schepencollege liet weten ook in beroep te zullen gaan. Oppositiepartij Groen-Leef had het punt op de agenda van de gemeenteraad gezet. “We moesten de beslissing van de provincie eerst analyseren alvorens verdere stappen te ondernemen. Daardoor liet onze beslissing op zich wachten”, aldus nog schepen Bart Dewandeleer (CD&V).

Lang verhaal 

Ruim drie jaar geleden doken de eerste plannen van een megacarwash op. Dagelijks zouden er tot duizend wagens gewassen kunnen worden. De buren vrezen fileleed, lawaaihinder en luchtvervuiling en namen een advocaat onder de arm. Ook de gemeente was niet happig op de komst van de carwash. Gevolg: de firma Conimmo nv trok de aanvraag in. Maar amper enkele maanden later ondernam de firma een nieuwe poging. Omdat er op de aanvraag van de bouwvergunning niets aan te merken was, gaf de gemeente groen licht. De milieuvergunning werd wel geweigerd, waardoor het project niet in orde was.  Vorig jaar was er dan een derde aanvraag van de firma PVG Projects. Opnieuw was er heel wat protest. De gemeente weigerde de bouw- en de milieuvergunning af te leveren, waarop PVG Projects in beroep ging bij de provincie. Die laatste leverde toch de nodige vergunningen af en zette zo de gemeente voor schut.

FOTO: genrebeeld carwash.