Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka Vlaams-Brabant dinsdagavond in de Brabanthal in Leuven maakten de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant de Klimaatambassadeur voor Vlaams-Brabantse bedrijven 2017 bekend. Verpakkingsfabrikant ACE Packaging ging met de titel lopen. De producent van duurzame en composteerbare verpakkingen uit Diest kreeg een meerderheid van de stemmen.

Voor de vierde editie van de titel van Klimaatambassadeur selecteerde een jury drie finalisten op basis van criteria als relevantie van de duurzame acties, grootte van de acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf. De drie finalisten waren Flokk uit Roosdaal, Multiobus Van Mullem & zonen uit Tienen en ACE Packaging uit Diest.

Na een online stemcampagne werd ACE Packaging verkozen tot Klimaatambassadeur 2017.  Dit bedrijf produceert duurzame broodzakken en milieuvriendelijke verpakkingen voor bakkerijen, slagerijen en supermarkten. Alle zakken worden gemaakt op basis van een natuurlijke coating in plaats van aardolie. Ze zijn ook overgeschakeld op watergebaseerde lijm in plaats van een lijmsoort op basis van aardolie. Hierdoor zijn hun papieren zakken voor honderd procent recycleerbaar. Het merendeel van de zakken is bovendien composteerbaar.

Productie

“We maken wellicht de meest milieuvriendelijke verpakking op de planeet”, zegt Brenda Durniseau van marketing & communication van ACE Packaging. “Toch blijven we vooruitblikken om het nog beter te doen. Zo willen we nieuwe certificaten halen om binnen twee jaar te evolueren naar een honderd procent composteerbare productie. We zoeken voortdurend naar nieuwe manieren van ecologische verpakkingen.”

Na de plotse dood van zijn vader kwam Olivier Stappaerts aan het hoofd te staan van het familiebedrijf. “Het werd gesticht in 1946 en wij zijn al de derde generatie. Ik run de onderneming samen met mijn broer”, zegt de ceo. “In Diest tellen we 135 medewerkers. Met onze twee buitenlandse vestigingen erbij komen we aan 350 werknemers.”

“In onze productievestigingen in Tunesië en Turkije maken we papieren broodzakken. Die leveren we aan alle vestigingen van Lidl in Frankrijk. We leveren verpakkingsmateriaal voor voeding aan een 400-tal klanten. Van composteerbare kommetjes voor salades tot 75 procent van alle broodzakken in België.”