AB InBev verkoopt Pilsner Urquell aan Japanners

pilsner-urquellDe Leuvense brouwer AB InBev heeft Pilsner Urquell van de hand gedaan. Het vermaarde Tsjechische bier, in de Leuvense portefeuille verzeild door de recente overname van SABMiller, werd verkocht aan de Japanse brouwer Asahi.

De Oost-Europese merken van de door AB InBev overgenomen brouwer SABMiller komen in Japanse handen. Brouwer Asahi legde daarvoor ongeveer 900 miljard yen (ruim 7,3 miljard euro) op tafel. Van de merken is Pilsner Urquell het bekendste. Ook de Poolse merken Tyskie en Lech en het Hongaarse Dreher zijn bij de verkoop betrokken.

Om de overname van de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller goedgekeurd te krijgen in Europa beloofde AB InBev om bijna de volledige Europese bierafdeling van SABMiller van de hand te doen. Asahi kocht eerder al de merken Peroni, Grolsch en Meantime voor 2,5 miljard euro. De Japanse brouwer krijgt nu ook de activiteiten in Tsjechië, Polen, Hongarije, Slovakije en Roemenië in handen.

De deal zou worden afgerond in de eerste helft van 2017. Voor Asahi betekent het de grootste overname ooit in Europa. Met de Europese overnames wil de Japanse groep de vertraagde groei in eigen land compenseren.