AB InBev heeft zijn nieuwste brouwerij in China geopend. De fabriek heeft een capaciteit van 1,5 miljoen ton bier per jaar. Met de nieuwe brouwerij bevestigt de Leuvense brouwer zijn vertrouwen in de Chinese markt.

De nieuwste productievestiging ligt in Putian in de provincie Fujian, in het zuidoosten van het land. Met een capaciteit van 1,5 miljoen ton is het de grootste vestiging van AB InBev in Azië.

Per uur kunnen er 160.000 blikjes worden geproduceerd. In de fabriek zijn er nog meer technologische innovaties. Onder meer scanning aan hoge snelheid en het automatisch detecteren van fouten in de producten. AB InBev maakt er ook gebruik van zonnepanelen. Het waterverbruik wordt beperkt door duurzame processen.

Volgens ceo Carlos Brito werd de fabriek in een recordtempo gebouwd. “Zoals  alles in China”, stelde hij. De topman beklemtoonde het milieuvriendelijke karakter. De fabriek wordt ook deels opengesteld voor het grote publiek, met een biertuin en een ambachtelijke brouwerij waar bezoekers kunnen zien hoe bier precies gebrouwen wordt.

De middenklasse in China groeit en daarmee ook de koopkracht. De verwachting is dat steeds meer Chinezen gaan kiezen voor een duurder internationaal biermerk, zoals Budweiser of Corona. China is de grootste biermarkt ter wereld, met een consumptie van 25 miljard liter per jaar.