AB InBev betaalt weinig of geen belastingen. “De Leuvense brouwer maakte vorig jaar 6,7 miljard euro winst en betaalde daarop 0,0 euro belastingen.” Dat zegt Peter Mertens. Zijn partij PVDA maakte donderdag de top vijftig bekend van ondernemingen die (te) weinig belastingen betalen.

Die top vijftig wordt aangevoerd door AB InBev. “Onze studie toont aan dat vijftig grote bedrijven gemiddeld één procent belastingen betalen. Dat is zo goed als niets. Normaal moeten die bedrijven 34 procent belastingen betalen. Dat kost de samenleving miljarden euro’s”, stelt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Volgens de partij loopt de overheid 9,1 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

“In het lijstje van grote belastingontwijkers is AB InBev een vaste waarde. De brouwerij maakt reclame voor bier met 0,0 procent alcohol. Dat cijfer is haar goed bekend. De holding maakte vorig jaar 6,7 miljard euro winst en betaalde daarop 0,0 euro belastingen. Ze krijgen meer dan 2 miljard euro fiscale korting. Dat is geen klein bier.”

De Leuvense brouwerij komt ook vier keer voor in een andere top vijftig, die van bedrijven met de grootste fiscale kortingen.