De Verenigde Staten gaan forse heffingen invoeren op de import van staal en aluminium. De Leuvense brouwer AB InBev is daartegen gekant. De helft van het bier dat in de VS verkocht wordt, is verpakt in aluminium blikjes of flesjes.

Financieel directeur Felipe Dutra waarschuwt dat de heffing veel jobs kan kosten. Hij dringt erop aan om de heffing te heroverwegen. Hogere invoerheffingen op aluminium kunnen de brouwers volgens de cfo met miljoenen dollars aan extra kosten opzadelen. Dutra gewaagt van een significante impact.

De kwestie kwam aan bod tijdens de voorstelling van de jaarcijfers bij AB InBev in Leuven. “De helft van het bier dat de sector verkoopt in de VS, is verpakt in aluminium blikjes of flesjes”, zei ceo Carlos Brito. Hij rekent op een beleid dat meer investeringen, jobs en innovatie oplevert.

“We hopen dat wat er ook gebeurt met aluminium het volgens die lijnen zal gebeuren. Als dat niet zo is, zal het alleen jobs in gevaar brengen en tegen het belang van de Amerikanen zijn”, zei de topman van AB InBev.