In de jaarlijkse Trends Top overklast AB InBev alle concurrenten met de omzet. De Leuvense brouwerij haalt het met meer dan een straat voorsprong. Colruyt uit Halle strandt op de vijfde plaats.

De jaarlijkse Trends Top met de 5.000 grootste Belgische ondernemingen bestaat uit klassementen gebaseerd op geconsolideerde omzet, winst en aantal werknemers.

AB InBev boekte in 2016 een geconsolideerde omzet van 43,3 miljard euro. Dat is meer dan de nummers twee tot vijf samen. De top vijf wordt bevolkt door Solvay, Frère-Bourgeois, Umicore en Colruyt, met een geconsolideerde omzet tussen 11,4 en 9,5 miljard euro.

De voorbije jaren kreeg AB InBev nog enigszins concurrentie van Delhaize De Leeuw. Sinds de omschakeling tot Ahold Delhaize worden de cijfers geconsolideerd in Nederland en verdween de onderneming uit de Belgische ranking.

Werknemers

Op het vlak van nettowinst stond in 2016 ING bovenaan, met een winst van meer dan 3,3 miljard euro. Op de tweede plaats staat InBev Belgium, met een nettowinst van ruim 2,5 miljard euro. Dan volgt Janssen Pharmaceutica met 2,1 miljard euro.

De grootste werkgever in de Trends Top is HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel in België. Die had in 2016 31.745 werknemers, ruim 1.500 minder dan een jaar eerder. Bij Bpost daalde het aantal werknemers met bijna 500 tot 23.395. Colruyt volgt op de derde plaats met 16.488 werknemers, een stijging met 242 eenheden. Samen met Carrefour Belgium (op de zevende plaats) is de retailgroep uit het Pajottenland het enige bedrijf in de top tien waar het aantal werknemers toenam.