Bakker en patissier Pieter Vander Bruggen van patisserie Deleu uit Aarschot heeft met zijn Aarschots gebak een erkenning als streekproduct te pakken. “We zijn enorm trots dat dit gebak nu ook officieel een erkend streekproduct is geworden”, aldus Pieter. 

Marcel Deleu legde in de jaren ’80, samen met Patisserie Engels en Bakkerij Noppen, de basis van dit Aarschots gebak. Ze ontwikkelden een verfijnde appeltaart met bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin, een mengeling van geroosterde amandelen, suiker, eiwit en kokos. In dezelfde periode zagen nog andere appeltaarten in het Hageland het licht.

Bereidingswijze 

Momenteel bakt enkel Pieter Vander Bruggen, de overnemer van Patisserie Deleu, de taart nog. Hij volgt nauwgezet de traditie en alles wordt huisgemaakt. Het Aarschots gebak wordt als volgt bereid: het bladerdeeg wordt zeer dun uitgerold en bedekt met een laag frangipane. Daar bovenop komt een rijkelijke laag appelcompote en dan volgt de afwerking met pralin. Voor het hoofdingrediënt, “de compote”, wordt met Jonagold appels uit het Hageland gewerkt.

Trots op erkenning

In een reactie op de erkenning liet zaakvoerder Pieter Vander Bruggen weten trots te zijn op de nieuwe erkenning. “Onze Aarschots gebak is een gebak dat ik ongeveer 28 jaar geleden leerde maken bij bakker Jos Engels, deze werd ook gemaakt bij Marcel Deleu van Patisserie Deleu…die ik dan in 1997 overnam en deze taart wordt nog steeds gemaakt volgens het oude recept”, aldus nog Pieter.