De stad Aarschot wil het winkelcentrum nieuw leven inblazen. Het startschot voor de heropwaardering is de bouw van tien nieuwbouwappartementen en een grote commerciële ruimte in de Martelarenstraat. Vastgoedontwikkelaar Kolmont en architectenbureau A2O werken het project uit.

De pas afgeleverde vergunning maakt de bouw mogelijk van tien appartementen en een commerciële ruimte van 430 vierkante meter op de plaats waar vroeger de bekende bruidswinkel Haute Couture Harry stond. De precieze invulling van de ruimte moet nog worden bepaald. Vast staat al wel dat het nieuwe complex van Kolmont, dat ook het bedrijventerrein Witte Molen in Aarschot ontwikkelt, uit vier verdiepingen met tien appartementen zal bestaan. Vijf met één kamer en evenveel met twee kamers.

Haute Couture Harry was een van de laatste winkels voor bruidskledij in Vlaams-Brabant. Uitbater Harry Heylen verwierf faam vanaf de jaren zestig met zijn enorme etalage boordevol paspoppen. Na zijn overlijden in 2015 sloot de zaak de deuren. De gevel van het gebouw is in het ruimtelijk uitvoeringsplan als waardevol opgenomen.

Parkeerplaatsen

Ook in het nieuwe complex zal Kolmont de gevel behouden. “Het nieuwbouwcomplex krijgt een gemeenschappelijke binnenplaats, zodat de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Om de stad te ontlasten van bijkomende druk plannen we extra parkeerplaatsen”, zegt Jeroen Van Neck van  Kolmont.

De werken aan het nieuwbouwcomplex starten in het voorjaar van 2018. Tegen eind 2019 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in de appartementen.

“We hopen dat dit ons winkelcentrum een nieuwe impuls zal geven”, zegt burgemeester André Peeters. “Het is geen geheim dat de winkelstraat moeilijk nieuwe handelszaken kon aantrekken. Dit project moet de Martelarenstraat weer op de kaart zetten.”