Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) onderzoekt of er sprake is van een landbouwramp door de droogte. Ze heeft het KMI gevraagd of de huidige situatie uitzonderlijk is. Land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant maken zich intussen zorgen over de oogst van dit én volgend jaar.

In Ukkel werd van maart tot mei slechts 108 millimeter neerslag opgemeten. Dat is minder dan zestig procent van de normale waarde voor dit seizoen. De periode van droogte begon zelfs al in juli 2016, zegt het KMI. Sindsdien waren alle maanden droger dan normaal, met uitzondering van november.

Beterschap is niet in zicht. “De voorspellingen gaan in de richting van stabiel en droog weer, onder invloed van een hogedrukgebied dat zich geregeld in de omgeving van ons land zal ophouden”, stelt het KMI. “De modellen voor de seizoensvoorspelling verwachten een zomer die warmer zal zijn dan normaal.”

Door de aanhoudende droogte dreigt de oogst van groenten en fruit te mislukken. Schauvliege onderzoekt of de boeren steun kunnen krijgen van het landbouwrampenfonds. Daarvoor mag het fenomeen niet meer dan één keer om de twintig jaar voorkomen en dient er een totale schade te zijn van meer dan 1,24 miljoen euro.

Bij appel- en perenbedrijf Fruitburght in Bever maken ze zich al zorgen over de oogst van volgend jaar als het nu plots enorm hard zou gaan regenen. Door de late nachtvorst van april rekent zaakvoerder Patrick Demeulemeester slechts op vijftien tot twintig procent van een normale oogst.